Πρόκειται για διώροφο αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο και εσωτερικό αίθριο που χτίστηκε γύρω στο 1890. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η αγορά ήταν ξύλινη. Το 1889 με πρωτοβουλία του δημάρχου Πέτρου Αυγερινού αποφασίστηκε η διάθεση 200 χιλιάδων δραχμών για την ανέγερση λιθόκτιστης αγοράς στο ίδιο σημείο. Στις 13 Ιανουαρίου 1890 ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες για την κατασκευή της νέας δημοτικής αγοράς. Την μελέτη του έργου επιμελήθηκε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Τσίλλερ. Είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό διατηρητέο κτίριο της πόλης. Περιλαμβάνει όλο το τετράγωνο. Έχει συμμετρικά στοιχεία, αλλά οι όψεις του είναι διαφορετικές.

Η είσοδος από την οδό Καραϊσκάκη έχει τρεις καμάρες που βασίζονται πάνω από κολώνες ιωνικού ρυθμού. Η όψη προς το επαρχείο είναι αυστηρότερη με αετώματα.Παρά την επιβλητικότητά του, ο όγκος του κτιρίου λειτουργεί  διακριτικά ,με τα αίθριά του και τις τέσσερις εισόδους του ,ανοικτό σε μια γειτονιά που ήταν όλη μια αγορά. Το κτίριο δεν έχει κύρια και δευτερεύουσα όψη ,έχει τέσσερις όψεις στη ζωή της αγοράς, το ίδιο επεξεργασμένες ,με τη χρησιμοποίηση διαφορετικών στοιχείων.

Η δομή όλου του κτιρίου, η ποικιλία των στοιχείων, η ισορροπία μεταξύ της λιτής γεωμετρικότητας των κλασικών τμημάτων και των αναγεννησιακών προστώων και τοξοστοιχιών κάνει το έργο αυτό του Τσίλλερ ένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια. Χρησιμοποιήθηκε σαν αγορά μέχρι τη δεκαετία του 1960 οπότε και εγκαταλείφθηκε η χρήση του. Το κτίριο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο που κοσμεί την πόλη του Πύργου και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό την 16-7-2013 .

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Καραϊσκάκη 10 Πύργος

GPS

37.67109341071961, 21.440698144012686

Τηλέφωνο
E-mail

-

Ιστός

-