Ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στον Πύργο Ηλείας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην άκρη προς το Επαρχείο και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της περιοχής. Είναι τύπου τρίκλιτης βασιλικής και είναι ο μητροπολιτικός ναός της πόλης.

Κατά το παρελθόν, έχει καταστραφεί αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη τους σεισμούς του 2008. Τον 19ο αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος ήταν σε αυτή τη θέση, αλλά επρόκειτο για μια ξύλινη κατασκευή, η οποία το 1885 καταστράφηκε από σεισμό. Τα πρώτα έργα για την ανακατασκευή της πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 1889. Για την κατασκευή του έφτασαν ειδικοί τεχνίτες του μαρμάρου και της πέτρας από τις Σποράδες, απόγονοι των οποίων υπάρχουν ακόμη στην πόλη του Πύργου. Λέγεται πως κατά την ανέγερση του ναού, η οποία γινόταν παράλληλα με της Δημοτικής Αγοράς, οι τεχνίτες των δυο έργων ήταν σε κόντρα και μάλιστα προφορικές πηγές λένε πως οι τεχνίτες της Δημοτικής Αγοράς έκλεβαν τη νύχτα τα μάρμαρα από το εργοτάξιο του Αγίου Νικολάου, ώστε το δικό τους έργο να είναι περισσότερο λαμπρό από εκείνο του ναού! Το 1904 ο Δήμος Λετρίνων αποφάσισε την δωρεά 4 χιλιάδων δραχμών για την αποπεράτωση του ναού. Τελικά, ο ναός εγκαινιάστηκε δυο χρόνια αργότερα.

Ο μητροπολιτικός ναός φέρει στο εσωτερικό του σπουδαίες φορητές εικόνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι δωρεά πολιτών και συλλόγων. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε στη δωρεά στο ναό από τον τέως βουλευτή Νάκη Αυγερινό, της εικόνας της Σταύρωσης του Χριστού. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο του πίνακα ζωγραφικής του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), το οποίο ο δωρητής έφερε από το Μουσείο Πράδο της Ισπανίας, όπου εκτίθεται το πρωτότυπο έργο. Εμπρός του μητροπολιτικού ναού βρίσκονται οι προτομές του Μητροπολίτη Ωλένης Φιλάρετου, ο οποίος βασανίστηκε και απαγχονίστηκε το 1821 στην Τρίπολη και του μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας Αθανασίου. Πριν λίγα χρόνια, εδώ λειτούργησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος περιόδευε στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο.

Πηγή: Διονύσης Λιανός

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πλατεία Σάκη Καράγιωργα Πύργος

GPS

37.6715349474714, 21.43867403491322

Τηλέφωνο
E-mail

-

Ιστός

-