Σας καλωσορίζουμε στον Δήμο Πύργου. Ο Δήμος μας με πληθυσμό 52000 κατοίκων περίπου έχει  πρωτεύουσα τον Πύργο, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον πύργο που είχε κατασκευάσει το 1512, στην θέση του Επαρχείου ο Μπέης της ευρύτερης περιοχής Γεώργιος Τσερνωτάς. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού,απέχει 4 χλμ από τη θάλασσα, 19 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 315 χλμ από την Αθήνα. Αποτελείται από 19 τοπικά διαμερίσματα, έχει πληθυσμό 33.791 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001) και έκταση 170.866 στρεμμάτων. Το επίνειο του είναι το Κατάκολο.

Έχει πολλά πλεονεκτήματα που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κατά την διαμονή του:

  • Η μεγάλη κεντρική πλατεία του Πύργου, σημείο αναφοράς και συνάντησης για όλους τους επισκέπτες ξένους και ντόπιους.
  • Ο λόφος του Επαρχείου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο νότιο άκρο της κεντρικής πλατείας του Πύργου. Αποτελεί μια όαση δροσιάς στο κέντρο της πόλης, με ένα μικρό δασάκι για πικνικ και χώρο χαλάρωσης και με παιδική χαρά έτοιμη να φιλοξενήσει τα μικρά παιδιά. Έχει θέα προς την νότια πλευρά της πόλης και έως τη θάλασσα.
  • Το θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» με μεγάλη αρχιτεκτονική. πολιτισμική και ιστορική αξία, στο οποίο στα τέλη Νοεμβρίου τα τελευταία 17 χρόνια πραγματοποιείται το διεθνούς αναγνωρισμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο (πρώην δημοτική αγορά),είναι ένα αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο και εσωτερικό αίθριο, που χτίστηκε γύρω στο 1890. Την μελέτη του έργου επιμελήθηκε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Τσίλλερ. Χρησιμοποιήθηκε σαν αγορά μέχρι τη δεκαετία του 1960 οπότε και εγκαταλείφθηκε η χρήση του. Το κτίριο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο που κοσμεί την πόλη του Πύργου και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό την 16-7-2013 . Φιλοξενεί ευρήματα από διάφορες περιοχές του νομού μας από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους.Επίσης υπάρχουν εκθέματα από την βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, ένα κομμάτι της ιστορίας, που αξίζει ο επισκέπτης να θαυμάσει.
  • Το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Πύργου, που βρίσκεται πλησίον της οδικής εισόδου της πόλης από την Πάτρα. Πρόκειται για αξιόλογο κτήριο με νεοκλασικά στοιχεία. Στεγάζεται με κεραμοσκεπή και κατασκευάστηκε κατά τη δεκαετία 1880-1890.

Σε απόσταση 12χλμ υπάρχει το επίνειό του, το Κατάκολο, ένα λιμάνι που έχει εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο κρουαζιέρας. Επίσης η Αρχαία Φειά, ακρωτήριο της Ηλείας, βρισκόταν στον όρμο του Αγίου Ανδρέα, λίγο βορειότερα του Κατακόλου. Φρούριο κατά τα Ομηρικά χρόνια, κοντά στο ποταμό Ιάρδανο. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο ήταν ορμητήριο των Αθηναίων, 431 π.Χ., για να αλώσουν την Ηλεία. Με το πέρασμα των χρόνων το λιμάνι χάθηκε από τις καταστροφικές ενέργειες της θάλασσας. Λιγοστά ερείπια της οχυρής ακρόπολης σώζονται κάτω από το μεσαιωνικό Ποντικόκαστρο. Το Ποντικόκαστρο χρησιμοποιήθηκε από Βυζαντινούς και τους Φράγκους και μαζί με τα βουνά Μουριά και Κρεμαστή καθώς και τα νησάκια Κόρακα και Τηγάνι (νησάκια που φαίνονται από τη παραλία του Αγίου Ανδρέα) αποτελούν σπουδαία γνωρίσματα για τους παραπλέοντες της ακτής της Ήλιδας. Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος, τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που πρέπει να τύχει καλύτερης τύχης και να αναδειχθεί με τον κατάλληλο φωτισμό. Η παραλία με τη χονδρή άμμο και τα βράχια τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Απέχει από τον Πύργο 12 χιλιόμετρα συνδέεται με άψογο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Καθημερινά χιλιάδες ξένων επισκεπτών καταφτάνουν και απολαμβάνουν τις ομορφιές του Δήμου μας και όχι μόνο. Στο Κατάκολο υπάρχουν 2 μουσεία, το μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, και το μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών.

Υπάρχει πληθώρα πανέμορφων παραλιών οργανωμένων και μη, στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου πελάγους καθώς και τοπικά εδέσματα τα οποία θα του μείνουν αξέχαστα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την παραλία στις Πλάκες Κατακόλου, του Αγ. Ανδρέα όπου γίνεται ένα πάντρεμα βουνού και θάλασσας, την παραλία στο Λεβεντοχώρι, στο Κορακοχώρι, του Αγ. Ηλία, της Σκαφιδιάς, του Επιταλίου και της Σπιάτζας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόνο 5 χλμ από την πόλη του Πύργου.

Στον Δήμο μας επίσης αξίζει να επισκεφτεί κάποιος στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού τα πολλά και όμορφα μοναστήρια μας:

  • Η Ιερά Μονή Σκαφιδιάς βρίσκεται 10 μόλις χλμ από τον Πύργο και δίπλα από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, στις εκβολές του ποταμού Ιάρδανου. Έκθαμβος θα μείνει ο επισκέπτης αντικρύζοντας από μακριά το μεσαιωνικό φρούριο που το περιστοιχίζει.
  • Το μοναστήρι της Παναγίας της Σκαφιδιώτισσας, από την οποία πήρε το όνομα, κτίστηκε το 10ο αιώνα μ.χ. Εκτός από την αξιόλογη αρχιτεκτονική του, έχει και πολλούς θησαυρούς, όπως ιερά σκεύη, άμφια, λειψανοθήκες, στολές, όπλα, εικόνες, νομίσματα, αναθήματα και το λάβαρο της Μονής από χειροκέντητη εικόνα με αφιέρωση στην Παναγία.Σημαντικό είναι το αρχείο της Μονής και η βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα βιβλία, που αναφέρονται σε λειτουργικά, μουσικά, αγιογραφικά και άλλα θέματα, αλλά και στην ιστορία της Μονής και τη συμμετοχή της στην ελληνική επανάσταση του 1821.
  • Η Ιερά μονή της Κρεμαστής κοντά στα χωριά Λαμπέτι και Λάνθι, αφιερωμένη στην Παναγιά την Κρεμαστή. Ο ιερός Ναός που βρίσκεται εντός του σπηλαίου ιδρύθηκε το έτος 1601. Η χρονολογία ιδρύσεως της Μονής είναι άγνωστη, πρέπει όμως να έγινε πολύ πριν από το 1700.Η Τοποθεσία της Μονής αλλά και η φήμη της ως πατριωτικού κέντρου συντέλεσαν ώστε να δέχεται σε ασφαλή φιλοξενία τους διερχόμενους από την ορεινή αυτή διάβαση αρματωλούς. Η δομή του συγκροτήματος της μονής ευνοούσε τη λειτουργία κρυφού σχολειού. Η προσφορά της Μονής της Κρεμαστής κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας στον τομέα της Παιδείας υπήρξε σπουδαία. Κατά τις επιδρομές των Λαλαίων και αυτή του Ιμπραήμ στην Ηλεία το 1825 οι κάτοικοι των χωριών γύρω από την Κρεμαστή έβρισκαν εκεί καταφύγιο.
  • Η Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Φραγκαπηδήματος ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και βρίσκεται  12 χλμ βορείως του Πύργου, στα ομώνυμα υψώματα, πλησίον του Βουνάργου. Κατά την παράδοση ένας φράγκος καταδιωκόμενος από τους Τούρκους πήδηξε με το άλογό του από τον βράχο στο κενό, επικαλεσθείς τον Άγιο Νικόλαο, χωρίς να πάθει τίποτα, δωρήσας εις αυτό πολλά κτήματα. Η Μονή είναι Γυναικεία που την αποτελούν 16 Μοναχές.Ανακαινίσθηκε μετά τους σεισμούς του 1993 και έχει νέο, ευρύχωρο Βυζαντινού ρυθμού Ναό.

Επίσης υπάρχουν και οι δρόμοι του κρασιού με τα φημισμένα μας οινοποιεία, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις υπέροχες ποικιλίες των κρασιών. Το κτήμα Μερκούρη βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ από το Κατάκολο και είναι επισκέψιμο, ένα κτήμα με ιστορία 150 χρόνων που φημίζεται για τις 15 διαφορετικές ποικιλίες του ελληνικές και διεθνείς και επίσης το κτήμα Μπριντζίκη σε απόσταση 5 χλμ από την πόλη του Πύργου είναι το πρώτο πράσινο οινοποιείο από το 2010.

Τέλος η Ε.Α.Σ. φημίζεται για την παραγωγή αυθεντικών προϊόντων από την ηλειακή γη όπως κρασί, λάδι κλπ.

Ο Δήμος μας είναι στο κέντρο της δυτικής πλευράς της Πελοποννήσου και ο επισκέπτης μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να επισκεφτεί μέρη τα οποία είναι πολύ σημαντικά.

Σε απόσταση 22 χλμ υπάρχει η αρχαία Ολυμπία, η κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων, ένας ιερός τόπος που προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Το μουσείο της και ο αρχαιολογικός της χώρος είναι από τα πιο πλούσια σε ευρήματα στον κόσμο.

Υπάρχουν επίσης 2 πασίγνωστα ιαματικά λουτρά στο νομό μας σε κοντινή απόσταση.

Τα ιαματικά λουτρά Καΐάφα που απέχουν 26 χλμ από την πόλη του Πύργου, είναι σε ένα μοναδικό οικοσύστημα με την λιμνοθάλασσα του Καΐάφα και το πευκόφυτο δάσος της Στροφυλιάς και δίπλα από την γνωστή λουτρόπολη της Ζαχάρως.

Επίσης υπάρχουν και τα ιαματικά λουτρά Κάστρου Κυλλήνης σε απόσταση 45 χλμ και ας μην ξεχνάμε ότι σε απόσταση 75 χλμ υπάρχει το αεροδρόμιο του Αράξου, και σε απόσταση 100 χλμ η Πάτρα με το λιμάνι της το οποίο είναι η κύρια πύλη εισόδου της μεσογείου για όλους τους Ευρωπαίους επισκέπτες.

Στον δήμο μας ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την διαμονή του σε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες έχουν σαν μέλημά τους την άψογη φιλοξενία μας. Υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ξενοδοχεία πόλης και ξενοδοχεία στις πανέμορφες παραλίες μας. Η συνολική δυναμικότητα στα 15 ξενοδοχεία μας είναι 800 δωματίων και μπορούν να φιλοξενήσουν έως 2000 άτομα περίπου.

Με την σύντομη αυτή παρουσίαση θα θέλαμε να σας βάλουμε στο πνεύμα του Δήμου μας, ενός Δήμου με πολυποίκιλες δραστηριότητες για τον επισκέπτη.

Σας ευχαριστούμε