Ιστορικά στοιχεία

Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, είναι ονομαστά λουτρά από την αρχαιότητα και περιλαμβάνουν δύο πηγές, των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή των Ατλαντίδων Νυμφών. Αναβλύζουν σε σπήλαια στους πρόποδες του Όρους Λαπίθα, (το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών το μεγαλύτερο και το Γεράνιο άντρο το μικρότερο, κατοικίες νυμφών κατά την αρχαιότητα) στην ανατολική όχθη της λιμνοθάλασσας Καϊάφα.

Άλλη παράδοση αναφέρει ότι στα σπήλαια πέταξαν τα καθάρσια νερά τους, οι κόρες του βασιλιά του Άργους Προΐτου, η Αμφινόη και η Αμφιάνασσα, οι οποίες είχαν άνομες σχέσεις με το μάντη Μελαπόδα. Όταν έμειναν έγκυες και να αποφύγουν την οργή του πατέρα τους, κατέφυγαν στο όρος Λαπίθα. Από αρχαίους Έλληνες γιατρούς, περιηγητές και γεωγράφους, αναφέρεται ότι στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα Λουτρά, για ιαματικούς σκοπούς. Ειδικά για τις Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, ο Στράβων και ο Παυσανίας κάνουν εκτενή αναφορά.

Για το διάστημα των Βυζαντινών χρόνων και της Τουρκοκρατίας ουδεμία πληροφορία έχουμε για τις Ιαματικές Πηγές. Μετά την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους αρχίζει εκ νέου η χρήση των Λουτρών Καϊάφα κατά πρωτόγονο όμως τρόπο.

Σήμερα δεν υπάρχει ποταμός αλλά στη θέση αυτού μια γραφική λίμνη που συμπληρώνει την ομορφιά του όλου τοπίου.

Η συστηματική λειτουργία των λουτρών αρχίζει από το 1907, οπότε κατασκευάσθηκε η σιδηροδρομική γραμμή που έδωσε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον Καϊάφα. Τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα συνδέονται πλέον και οδικώς με λεωφορειακή γραμμή.

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1999 τα λουτρά ανήκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και λειτουργούσαν με αυτεπιστασία του, ενώ πρωτύτερα είχαν την εκμετάλλευση ιδιώτες.

Το έτος 2000 περιήλθαν στη διοίκηση και διαχείριση της Ανωνύμου Εταιρείας του Δημοσίου με την ονομασία : ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ μέχρι σήμερα.

Θέση – περιγραφή

Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, βρίσκονται νότια του Νομού Ηλείας, στους πρόποδες του όρους Λάπιθα, σε πανέμορφη περιοχή, περίπου 5.500 στρεμμάτων με 3,5 χλμ αιγιαλό, στην ομώνυμη λίμνη Καϊάφα, στη θέση Λουτρά τα οποία απέχουν μόλις 25 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Ο συνδυασμός δάσους, λίμνης, θάλασσας και θερμών ιαματικών λουτρών, προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά στην ιδιοκτησία.

Στην ιδιοκτησία περιλαμβάνεται και το δάσος Καϊάφα, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000.

Θεραπευτικές Ιδιότητες των Λουτρών Καϊάφα

Ο χώρος ανακαινίσθηκε πρόσφατα (2007 – 2008) και διαθέτει εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους, χώρους υποδοχής και αναμονής πελατών, ιατρείο, ατομικούς λουτήρες (13) και μία εξωτερική πισίνα.

Η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών, είναι υδροχλωριονατριούχος με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα. Η σπηλιά (πηγή) είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, τη «μεγάλη» και τη «μικρή». Στη μεγάλη η θερμοκρασία κυμαίνεται από 32ο – 35ο C ενώ στη μικρή από 29ο – 34ο C.

Το νερό αναβλύζει από το έδαφος αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ και ενδείκνυται για τις παρακάτω παθήσεις:

  1. Παθήσεις που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα (οσφυαλγία, υσχυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριακή ρευματοπάθεια γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. 
  2. Σε απόσταση 200 μ. περίπου, βρίσκεται η ιαματική πηγή του Γερανιού, με νερό ιδανικό για ποσιθεραπεία.

Ιαματική Πηγή Καϊάφα λειτουργεί από της αρχές του μηνός Ιουνίου μέχρι τα τέλη του μηνός Οκτωβρίου.

Πηγή: Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

27ο χλμ Ε.Ο. Πύργου - Κυπαρισσίας, Λίμνη Καϊάφα

GPS

37.51954024500868, 21.602746010175906

Τηλέφωνο
Ιστός

-